Julianastraat 5 • 8465 RC Oudehaske
Praktijklijn : 0513 - 677 221 • SPOEDLIJN : 0513 - 677 004 • Fax : 0513 - 677 148
Openingstijden:
Ma t/m do: van 8:00u tot 17:00u.
Vr: 8.00u tot 12.00u, 's middags gesloten

Plaatsing Spiraal/Implanon

Plaatsen en verwijderen spiraal

Indien u na overleg met de huisarts besluit tot het laten plaatsen van een Mirena-spiraaltje, dan kunt u een afspraak maken om het spiraal te laten plaatsen. Het spiraal wordt door uw apotheek geleverd. 

Het spiraal wordt bij voorkeur binnen 7 dagen na aanvang van de menstruatie in de baarmoeder gebracht. De baarmoedermond staat dan een klein beetje open. Het spiraal kan op elk willekeurig tijdstip van de cyclus door een nieuwe worden vervangen. Plaatsing na een bevalling moet minimaal worden uitgesteld tot 8 weken na de bevalling, wanneer de baarmoeder weer de normale grootte heeft teruggekregen. Het spiraal dient na maximaal 5 jaar te worden vervangen. Meer uitgebreide informatie over het spiraaltje kunt u hieronder lezen. 

 

Plaatsing en verwijdering van het hormoonbevattend spiraaltje

Een spiraaltje kan bijvoorbeeld worden geplaatst om zwangerschap te voorkomen of om hevig bloedverlies tijdens de menstruaties te verminderen. Indien u samen met de huisarts of gynaecoloog, na het bespreken van de voor- en nadelen, hebt besloten tot het laten plaatsen van een hormoonbevattend Mirena-spiraaltje, is het verstandig onderstaande informatie goed te lezen. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u dat bespreken met uw huisarts.

Voorbereiding en plaatsing

Het spiraaltje is ankervormig en heeft een lengte van 3 cm en een dikte van 2 milimeter. Het spiraaltje wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint net als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal het spiraaltje met behulp van een zogenaamde inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen.

Het inbrengen neemt in het algemeen niet meer dan 20 minuten in beslag. Complicaties zijn zeldzaam. Soms ontstaat er een infectie. Als er voor het plaatsen klachten zijn van of risico op een geslachtsziekte, dan moet dat van te voren onderzocht worden. Een heel zeldzame complicatie is het ontstaan van een gaatje in de baarmoeder. Dit kan veel pijnklachten geven, maar indien tijdig ontdekt is zo'n perforatie niet levensbedreigend. Plaatsing van het spiraaltje na een bevalling moet tot minimaal 8 weken uitgesteld worden. Wanneer u nooit bevallen bent, moet u er rekening mee houden dat het inbrengen pijnlijker kan zijn. In overleg met uw arts kan zonodig plaatselijke verdoving worden toegepast of verwijst hij u door naar een collega die spiralen plaatst zonder dat er ooit een vaginale bevalling plaatsvond.

Na het plaatsen hebben sommige vrouwen last van een krampachtig gevoel in de onderbuik. Daarom dient u één tabletten naproxen 500mg de avond voor het plaatsen van het spiraaltje in te nemen, en een tweede naproxen tablet één uur voor plaatsing. Meestal zijn de krampen dan na enkele uren verdwenen.

Zit het spiraaltje goed?

Het is verstandig zes weken na de plaatsing door middel van een spreekuurbezoek te laten beoordelen of het spiraaltje goed is geplaatst. Na die tijd kunt u regelmatig zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit. Het beste kan dat aan het einde van de menstruatie. Breng uw vinger in de vagina tot aan de baarmoedermond: als u daar de dunne draadjes kunt voelen zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat u voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt. Uzelf noch uw partner kunnen het spiraaltje voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen; mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met uw arts.

Betrouwbaarheid na het plaatsen

Indien het spiraaltje na de controle na 6 weken goed zit, bent u beschermd tegen zwangerschap. In zeldzame gevallen wordt het spiraaltje na die tijd nog uit de baarmoeder gedreven. Indien dit het geval is, moet u contact opnemen met uw huisarts. Het spiraaltje is over het geheel genomen betrouwbaarder dan de anticonceptiepil. 

Verwijdering van het spiraaltje

Het spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. U moet er wel rekening mee houden dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien u het spiraaltje wilt vervangen door een andere vorm van anticonceptie is het uiterst belangrijk dat u hieraan denkt en uw arts vertelt wanneer u voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad. Indien u het spiraaltje tijdens één en hetzelfde consult door uw arts wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje , dan is er geen kans op zwangerschap en hoeft u geen speciale voorzorgen te nemen.

Uitstoting (expulsie) van het spiraaltje

Het gebeurt zeer zelden, maar het spiraaltje kan worden uitgestoten zonder dat u het meteen merkt (bijv. tijdens de menstruatie). Er kan daarna een onverwachte bloeding optreden, of het voorheen verminderde bloedverlies kan toenemen. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje slechts gedeeltelijk wordt uitgestoten en dat u of uw partner dat merkt tijdens de geslachtsgemeenschap. In beide gevallen kunt u het best uw arts raadplegen en ondertussen een andere vorm van anticonceptie gebruiken.

 

In de volgende gevallen is het sterk aan te bevelen de arts te raadplegen:

  • als u denkt dat u zwanger bent
  • bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding
  • bij pijn tijdens het vrijen
  • als u het kunststofgedeelte van het spiraaltje kunt voelen of het spiraaltje uitgestoten wordt
  • als u de draadjes niet meer kunt voelen
  • bij sterk of langdurig bloedverlies
  • Als u nog vragen hebt

Verdere informatie kunt u vinden op: www.anticonceptie.nl 

 

Plaatsen en verwijderen Implanon

Implanon

 implanon

Het etonogestrel implantatiestaafje, beter bekend als het implanon.

Het implanon is een anticonceptiemiddel dat vlak onder de huid in de bovenarm van de vrouw wordt aangebracht. het implanon zelf is een klein staafje dat ongeveer vier centimeter lang is en  ongeveer twee millimeter breed. De gehele procedure van plaatsen of verwijderen, inclusief lokale verdoving neemt amper 10 minuten tijd in beslag. Implanon is één van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen. 

Het staafje kan alleen ingebracht worden door huisartsen, die hiervoor een speciale cursus volgden of een gynaecoloog. In onze praktijk wordt implanon door de huisarts geplaatst indien hier in overleg met u toe besloten is. 

Het staafje wordt onderhuids ingebracht en kan tot drie jaar blijven zitten. Net zoals bij andere anticonceptiemiddelen is dit anticonceptiemiddel niet honderd procent veilig. Er blijft een geringe kans  op zwangerschap bestaan. Het Implanon wordt bij voorkeur tijdens de menstruatieperiode van de vrouw geplaatst en bwschewrmt op dat moment direct teegen zwwangerschap.

Het implanon bevat even als andere anticonceptiemiddelen hormonen om de eisprong tegen te gaan. Doordat de eisprong tegengehouden wordt, kan het sperma van de man de eicel niet bereiken en ook niet bevruchten. Wat wel anders is dan de meeste anticonceptiemiddelen, is dat het staafje geen oestrogeen bevat. Maar net zoals bij de andere anticonceptiemiddelen zal het anticonceptiestaafje ervoor zorgen dat een eicel zich niet kan nestelen in de baarmoeder, dit voorkomt dus de zwangerschap.

U kunt eventuele plaatsing van Implanon bespreken met uw huisarts.